Тихата“ епидемия – така Световната здравна организация определя нарастващия брой

...
 Тихата“ епидемия – така Световната здравна организация определя нарастващия брой
Коментари Харесай

В bTV Репортерите: Големи деца

 

„ Тихата “ зараза – по този начин Световната здравна организация дефинира възходящия брой на хората с наднормено тегло и затлъстяване. Тиха, тъй като се демонстрира постепенно, само че сигурно е забележима. Видима е и в България – по неотдавнашни статистики всяко трето дете в страната е с наднормено тегло, а всяко седмо - със затлъстяване.

Пореден ден в басейна за 14-годишния Мирослав – един от най-отдадените младежи в този плувен комплекс и любим на треньорите. Мирослав е бърз, атлетичен и в положително здраве, само че не по този начин прекрачва за пръв път прага на комплекса преди три години.

" Започнах да плавам в края на 2020 година, към Коледа. Тогава бях доста отвън форма. Помня – татко ми ме беше предиздвикал да упражнявам – аз можех едвам да върша една лицева на колена ", описа Мирослав Илиев.

" Имаше съществено гръбначно деформиране, настрана беше много цялостен. Повлия се сносно във времето от тренировките. Той се издължи и към този момент е надали не слаб за този растеж, а другояче беше страшна работа. Аз съм го водил по ендокринолози дали няма някакви хормонални проблеми, само че няма такива ", сподели Борислав Илиев.

" Той беше като гюле във водата, безусловно потъваше като гвоздей в кисело мляко, и откакто се научи да плува, стартира да се включва в най-различни дребни шампионати, в които да се изяви. Чуваше освен от един треньор, а от всичките, които са в програмата, че е доста значимо храненето и методът на живот да се промени ", заяви Петър Георгиев, треньор по плуване.

61% от българчетата на възраст сред 7 и 9 години са с наднормено тегло

Как обаче се хранят децата ни денем и движат ли се задоволително? В последните години в множеството учебни заведения обядът се готви от кетъринг компании, а държавните стратегии обезпечават за най-малките възпитаници два пъти в седмицата плод и мляко, както и съществена или подкрепителна закуска.

" Подкрепящата закуска е всеки ден и тя е на стойност към един лев. Тя нормално е нещо тестено – вие сте видели. Кренвиршки, всякакви други работи и така нататък Само да припомня – цената е 90 и няколко стотинки. Аз съм си приказвал с родители и споделям: „ Добре, не сте удовлетворени – не сте удовлетворени. Давам ви 25 лв. – дайте хубава закуска. 25 лв. за 25 деца. Даже са по-малко от левче. Много малко са парите. Ние хем желаеме да сме обществени, хем пък да не плащаме доста пари за тях. Не става ", сподели Асен Александров, шеф на 51 СУ „ Елисавета Багряна “.

51-во учебно заведение " Елисавета Багряна " е едно от положителните образци в учебното хранене. Сайтът с менюто на стола е най-посещаваната страница от родителите, признава шефът. Обядът се готви от компания, взима се с купони и коства по 5 лева дневно.

" Ние сме доста обществени, междудругото в това отношение сме доста обществени. Почти на всички места в страната се обезпечава обяд на децата, което не е европейска международна процедура, а по-скоро европейско международно изключение. И в същото време към всяко учебно заведение безусловно на 30 метра или 50 има примерно пицарии, където можеш да си купиш всичко нездравословно. Според мен би трябвало да не се дават на възпитаници в радиус от 200 метра да си купуват, с цел да има някакъв смисъл ", добави Александров.

Започва ново изследване в учебните заведения за растежа и затлъстяването при децата

По закон в учебните заведения не могат да се оферират храни като пържени картофи, пържени ядки или пържени тестени произведения, нито пък сладкарски артикули с високо наличие на лой и захар, или полуфабрикати. Извън учебния двор обаче надзор върху храненето няма. Всички от изброените неразрешени храни са на ръка разстояние. Това, в композиция с неналичието на придвижване, с времето нанася мъчно преодолима за организма щета, изясняват лекарите.

" Има фамилии, които идват и детето е с тежка степен на затлъстяване. То е – скоро ми се случи, да не мога да измеря дете на кантара, тъй като кантарът мери до 150 кг, т.е. толкоз наднормено тегло – при 12-13 годишно дете ", сподели доктор Елена Вучкова, педиатър и детски ендокринолог към университетска болница " Лозенец ".

Възрастовата граница на деца със затлъстяване пада все по-надолу, следи в практиката си ендокринологът доктор Елена Вучкова.

" Дори при децата няма система, която да не може да бъде наранена от затлъстяването - растежът, костната система, пада сводът, на тях им е тежко, костната конструкция не може да носи тези килограми, вид 2 захарен диабет. Както бяхме привикнали да споделяме, че това е диабетът на възрастните, а вид 1 е диабетът на младите, към този момент се срещаме и с вид 2 захарен диабет и при децата. Момичетата – физиологични проблеми, с менструациите им, с поликистичен овариален синдром, надлежно репродуктивни проблеми. Доказано е – тук към този момент няма пол, че всеки един – дете, мъж, жена със затлъстяване има нарушена репродуктивна дарба, което колкото повече време продължи, толкоз повече нарушава тези качества ", изясни доктор Вучкова.

Цената на затлъстяването ще възлиза на повече от 4 трилиона $ годишно

Според изследване за храненето на популацията, извършено от проф. Веселка Дулева, 32% от българските деца сред 5 и 19 години са с наднормено тегло. В риск от затлъстяване са най-много момчетата сред 9 и 15-годишна възраст. В тази група със затлъстяване са 18,6%. При девойките най-засегнатата група е сред 10 и 13 години, където със затлъстяване са 16%. Докато в предишното наднорменото тегло при децата е бил симптом за висок обществен статус, в актуалната действителност е таман противоположното, обръщат внимание експерти.

" Българските деца пълнеят. Сред българските деца от ден на ден виждаме деца по улиците, които са с наднормено тегло или затлъстяване, и това би трябвало да знаем, че е сериозен проблем, тъй като затлъстяването е едно заболяване – това не е козметичен недостатък. Не е обвързвано просто, тъй като тези деца се хранят повече и се движат по-малко. Най-вероятно техният живот е подобен, само че те също по този начин носят генетична предразположеност, тъй като актуалната медицина напредна до такава степен, че се знае, че най-малко 300 разнообразни гена дават отговор точно за наднорменото тегло. И, в случай че някой в фамилията страда от наднормено тегло и затлъстяване, то е доста висок рискът за децата. Всъщност има и по-нови аргументи, още веднъж свързани със актуалния живот – така наречен „ ендокринни извършители “. Това са разнообразни замърсители във въздуха и в почвата, които ние ги поемаме. Но това не са частици, които са безвредни – и към този момент е открито, че заради глобализацията и високият банкет точно на пакетирани храни и питиета, има съществуване на микропластмаса в почвата, във въздуха. Оттам в храните попадат и това не са безвредни субстанции ", съобщи доцент Теодора Ханджиева – Дърленска, ръководител на Българското съдружие за изследване на затлъстяването и съпътстващите го болести.

Изобилието от хранителни артикули и ефикасният маркетинг изкушават освен децата, само че и възрастните. Изпитала го е на собствен тил, сподели Гергана Иванова – нутриционист, блогър и майка на две деца. Самата тя стартира битката с килограмите преди шест години, а през днешния ден главният способ, който ползва за цялото си семейство е храненето извънредно с домашна храна и смяна на потребителските привички.

" Започнахме да си вършим лист в магазина като влизаме, с цел да не се изкушаваме да си купуваме пакетирани неща, които не са потребни и по-късно установихме, че когато влизаме да пазарим към този момент нахранени, а не гладни – това ни оказа помощ извънредно доста да бъдем рационални, когато пазарим. Влизаме със лист и децата знаят, че когато нещо не е в листата – ние не го купуваме. Децата привикнаха с това и към този момент изобщо не им прави усещане. Това е безусловно обикновено за тях – да си потърсят у дома домашна храна. Да ме питат примерно – имаме ли тиква, „ мамо по кое време ще изпечеш тиква “. Те доста обичат да си хапват – с мед, с тахан и други такива домашни неща. Имат обичани кексове, които им подготвям ", описа тя.

Според специалисти родителите постоянно подценяват наднорменото тегло при децата

Гергана подготвя обичайни и бързи ястия, като разнообразни варива и месо на скара. В менюто постоянно са включени зеленчуци – сурови или задушени. Прави проект на това, което ще готви през седмицата, а огромното си дете изпраща на учебно заведение с храна от у дома.

Тя е лимитирала и екраните в дома си. По данни на Съвместния проучвателен център по време на Коронавирус пандемията децата сред 10 и 18-годипна възраст за прекарвали приблизително по 6 и половина часа пред екранните устройства.

" Родители ми споделят, че вечер не могат да сложат децата да спят до 11-12 ч. Устройствата в огромна степен способстват за този проблем,защото, стоешком пред тях, децата виждат синя светлина, която дисплеят излъчва, а доста изследвания споделят, че тя има връзка с хиперактивността у децата, с техния сън. Това съгласно мен още повече завърта казуса с наднорменото тегло при децата, тъй като, от една страна, те не се наспиват, от друга – организмът се пробва да навакса като хапват бързи въглехидрати, с цел да подсилят и да имат сила, тъй като денем пък има огромно натоварване в учебно заведение – мозъкът също гори калории ", изясни Гергана Иванова.

Детското затлъстяване събра в курорта „ Албена “ експерти от 15 страни Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР